water drinken
Inge Posted on 15:07

Hoeveel water moet je drinken per dag?

Waterfles DrinkenHet aantal liter water dat een mens nodig heeft is te bereken aan de hand van het gewicht. Iedere kilogram lichaamsgewicht heeft namelijk gemiddeld 30 ml water nodig. Dit komt neer op ongeveer acht tot tien glazen water per dag en dat is gelijk aan ongeveer twee liter. Het beste is om de hele dag door water te drinken in porties van ongeveer 250 tot 500 ml. ’s Nachts tijdens het slapen verliezen we vocht, het is daarom goed om in de ochtend op de nuchtere maag twee glazen water t e drinken om het vochttekort dat is ontstaan aan te vullen. De overige glazen water verspreidt u dan over de middag en de avond. Een goede graadmeter is dorst. Wanneer u dorst krijgt dan komt u eigenlijk al twee tot drie glazen water tekort. Om dit te voorkomen heb je heel wat opties. Ikzelf gebruik op aanraden van Steffi Vertriest een leuke app die je eraan herinnert om water te drinken. Handig!

Waarom water en geen ander vocht?

Wist u dat het lichaam van een volwassen vrouw uit ongeveer 52% vocht bestaat? Bij de mannen is dat zelfs 63% en baby’s bestaan maar liefst uit 75% vocht. Vocht is dus werkelijk van levensbelang voor ons lichaam, zonder vocht in ons lichaam houden we niets over. Maar waarom moeten we dan perse water drinken en kunnen geen ander vocht tot ons nemen? Uiteindelijk zijn sappen, frisdranken en warme dranken als thee en koffie ook gemaakt van water en lessen ze de dorst. Maar toch zijn water en vocht voor ons lichaam twee hele verschillende vloeistoffen. Alle gefabriceerde dranken bevatten chemische toevoegingen, deze veranderen de werking van ons centrale zenuwstelsel. Bovendien is de suiker, de kleurstoffen en smaakstoffen die vaak in de andere dranken zit voor nog veel meer punten in ons lichaam slecht.

Ons lichaam verliest vocht

Iedere dag verlies ons lichaam op verschillende manieren vocht. Een volwassene verliest op een dag ongeveer een halve liter water via de huid en als het warm is of tijdens het sporten zelfs meer. We verliezen ook vocht door te ademen en bij onze ontlasting, ook dit is gemiddeld samen een halve liter. Dan hebben we nog onze urine waarvan we ongeveer per dag een halve liter aanmaken om ons lichaam te kunnen reinigen en de schadelijke stoffen te kunnen afvoeren. Zwangere vrouwen die borstvoeding geven verliezen daardoor nog meer vocht en moeten dus ook meer drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Dit geldt ook voor topsporters.

Steffi Vertriest Water Drinken

Teveel of ijskoud water drinken is niet goed?

Voldoende water drinken, dus twee a drie liter per dag is goed, maar als je teveel water drinkt, dan kan uw lichaam dit niet aan. Onze nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. De zoutbalans wordt verstoord en de hersencellen zetten uit doordat ze meer water opnemen. Hoofdpijn is een voorteken hiervan. Uiteindelijk kan er een zuurstofgebrek ontstaan doordat de bloedcellen de bloedvaten dichtdrukken. Het is mogelijk dat daardoor het bewustzijn verloren gaat of zelfs het leven. Uit onderzoek blijkt overigens dat ijskoud water sneller de dorst lest. Mensen die ijskoud water drinken, denken dat ze meer drinken dan ze in werkelijkheid doen. Wilt u aan uw vochtbalans werken dan is het dus verstandig om water op kamertemperatuur te drinken omdat u hiervan meer drinkt om de dorst te lessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.