stress verminderen
Inge Posted on 14:53

Hoe stress verminderen: alles wat je moet weten over stress

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen maar ook bij dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels. Iedereen heeft wel eens stress. Korte periodes van stress maken ons waakzaam en laten ons presteren. Lange periodes van stress zijn schadelijk!

Hoe beleeft men langdurige stress

Als uw hoofd vol zit met zorgen, als gedachten en ideeën blijven opkomen en niet willen stoppen, als u een zwaar gevoel heeft in uw buik of zelfs misselijk bent, als er allerlei rare niet thuis te brengen klachten ontstaan, dan heeft u zeer waarschijnlijk last van stress. Vaak gaat stress gepaard met een verminderde eetlust en een slechte nachtrust. Als u eenmaal lijdt aan stress en hier geen oplossing voor komt, gaat het steeds verder bergafwaarts met uw gezondheid. Stress heeft namelijk talloze negatieve invloeden op ons lichaam en zelfs op ons afweersysteem. Tot slot kan extreme stress resulteren in een burn-out waar u zomaar niet van genezen bent.

verminderen stressStress verminderen is niet moeilijk

Als u stress ervaart is het niet moeilijk om hier een einde aan te maken. Echter vereist het wel de nodige discipline. Als reactie op stress produceert uw lichaam een hormoon, genaamd adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat ons hart sneller gaat kloppen. Bloed wordt daardoor sneller rondgepompt in ons lichaam met als gevolg dat de bloeddruk wordt verhoogd. Dit is erg nuttig, omdat er zodoende meer zuurstof en energie naar de spieren wordt vervoerd waardoor we in staat zijn krachtiger en sneller te handelen. Maar als die adrenaline lange tijd aangevoerd wordt zoals dat bij langdurige stress het geval is, dan kan dit dus enorm schadelijk zijn voor uw lichaam. De oplossing om de adrenaline toevoer te stoppen en te bestrijden met andere prettige stofjes die het lichaam kan aanmaken is eenvoudig. Door te sporten of te bewegen verlaagt de adrenaline en komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Dit zijn neurotransmitters die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. De endorfine zorgt zelfs voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn.

Ervaar je stress maar vind je het niet fijn om te sporten?

Houdt u niet van sporten of weet u niet wanneer u hier tijd voor vrij moet maken? Ga dan op een andere manier bewegen. Poets uw hele huis eens grondig of ga lekker een lange wandeling maken met de hond. Om uw stress onder controle te krijgen is bewegen hoe dan ook belangrijk. Liefst iedere dag minimaal een half uur. Wil je écht stilzitten? Neem dan een twintigtal minuutjes een saunabeurt – ook dat doet wonderen tegen de stress!

Schrijf uw hoofd leeg en de stress weg

Een ander goed middel tegen stress is schrijven. Pak een pen en papier, een schrift of kies een fleurig dagboek uit. Schrijf op wat u op dit moment bezig houdt. Over welke taken probeert u uw aandacht te verdelen, waar maakt u zich zorgen over? Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Zijn er oplossingen voor de dingen die minder goed gaan? Kunt u bijvoorbeeld taken uitbesteden of afzeggen? Hikt u erg tegen bepaalde werkzaamheden op? Plan dan voor de volgende dag de tijd in om daar direct aan te beginnen. Op deze manier ontstaat er geen uitstelgedrag en heeft u die vervelende taak zo achter de rug. Wie schrijf, die blijft! Neem dus iedere dag even vijf minuten de tijd aan het einde van uw dag, om de dag te evalueren en de volgende dag indien gewenst alvast wat in te plannen. Dit geeft overzicht, ruimte in uw hoofd en vooral veel rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.