gezonde leefstijl
Inge Posted on 13:31

Afvallen door je leefstijl te veranderen

Voor veel mensen blijft afvallen een terugkomend projectje. Meestal omdat er een jojo-effect is ontstaan en het maar weer eens opnieuw gaan proberen om een paar kilootjes kwijt te raken. In een tegenwoordige tijd van haasten, kant-en-klare maaltijden en snacks wordt het er ook allemaal niet makkelijker op.

Overgewicht kan je een vervelend zelfbeeld geven, maar daar zijn gelukkig verschillende technieken en manieren voor om toch van die extra kilo’s af te komen. Het meest voor de hand liggend is een streng dieet, maar dat is meestal geen gezonde manier van afvallen. Als je overtollige kilo’s kwijt wil raken en ervoor wil zorgen dat ze ook niet meer terugkomen, dan kan je het beste je levensstijl aanpassen. Op die manier ben je gezond bezig en het resultaat is voor lange duur.

gezonde leefstijl meisje gewichtOvergewicht en diabetes

Iedereen weet dat overgewicht slecht is voor je gezondheid. Vreemd genoeg wordt het clubje van mensen met overgewicht toch steeds groter. Van alle inwoners, ouder dan 18 jaar, van Nederland, had in 2016 al meer dan de helft overgewicht. Mannen hadden over het algemeen overgewicht, maar bij vrouwen kwam merendeels obesitas voor.

Obesitas lijkt gewoon een vorm van dik zijn, maar het brengt helaas wel de nodige problemen met zich mee en het belangrijkste probleem is diabetes. Als gevolg van je overgewicht stijgt de hoeveelheid vet in je bloed en daardoor wordt je lichaam minder gevoelig voor insuline wat betekent dat je alvleesklier uiteindelijk het aanmaken van de insuline niet meer bij kan benen om je bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen en zo ontstaat diabetes.

Oorzaken van overgewicht

Het grootste probleem is meestal het eet- en bewegingspatroon. Er wordt steeds minder bewogen, maar daarentegen wordt er wel meer calorievolle producten gegeten zoals snack en fastfood. De producten die we in de supermarkt kopen zitten tegenwoordig ook boordevol met toegevoegde suikers, zout en vetten. Meer calorieën tot je nemen dan dat je verbrand, zorgt voor overgewicht.

Wat te doen tegen overgewicht

Bewegen is sowieso verstandig, want daar wordt je fit van en blijf je gezond bij, maar het helpt je ook om af te vallen. Om af te vallen zal je echter meer moeten doen dan alleen bewegen, want alleen bewegen en net zo ongezond blijven eten werkt natuurlijk niet. Om af te vallen zonder dat je het risico loopt weer in het jojo-effect te komen, kan je het beste je eetpatroon aanpassen.

Als je daar namelijk aan gewend bent, zal je nooit meer de foute dingen eten en hou je makkelijker je gewicht op pijl. Als je daar dan ook nog bij gaat bewegen zal het allemaal wat sneller gaan. Bewegen heeft namelijk het grote voordeel dat als je spierweefsel gaat kweken, zal je lichaam meer calorieën verbranden. Als je veel tijd in de sportschool doorbrengt zal je bewust moeten zijn van je voeding.

Spieren vragen om voldoende voedingsstoffen, want die hebben ze nodig om te herstellen en om sterker te worden. Als je veel traint kan je bijvoorbeeld wel wat extra magnesium gebruiken. Dat is goed voor de ontwikkeling van je spieren en houd je spieren lekker soepel.

obesitas

Verander je levensstijl, vergeet diëten

Naast het sporten heb je ook een ander voedingspatroon nodig als je wilt afvallen. Dit is dus absoluut geen dieet, maar een voedingspatroon dat langzaamaan wordt verweven in je leven. Dat is dus iets anders dan extreem gaan diëten om zo snel mogelijk die kilo’s eraf te krijgen. Dat is niet alleen erg ongezond, maar op lange termijn is het gewoon niet doeltreffend en kom je weer in een jojo-effect terecht.

Het is beter om je eetpatroon en je levensstijl structureel te veranderen met voldoende beweging en gezonde voeding. Natuurlijk is het even wennen, maar als je een week de vette hapjes, koek en snoep hebt vervangen door gezonde lichte en onbewerkte maaltijden met bijvoorbeeld veel groente en een stukje kip, dan zal je zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Dit soort maaltijden zorgen er namelijk voor dat je langer een vol gevoel houdt, waardoor je tussendoor niet gaat snaaien. Het zijn eigenlijk twee kleine verandering en het voordeel van deze verandering van leefstijl is dat het veel makkelijker vol is te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.