visceraal vet
Inge Posted on 21:03

Dit is visceraal vet en zo kom je ervan af!

Visceraal vet is het soort vet dat voor je gezondheid het gevaarlijkst is. Visceraal vet is het vet rondom de romp. Het is het vet dat zich tussen je organen en in de buik bevindt en dient als bescherming voor je organen. Vanaf de buitenkant is dat lastig te zien, maar als je een MRI-scan zou doen, dan kan je goed zien dat er een vetlaag aan de binnenkant zit. Slanke mensen kunnen net zo goed van binnen vervetten en ongeveer 40% van deze ‘slanke’ mensen zijn eigenlijk van ‘binnen’ te dik.

Visceraal vet is dan net weer even iets anders dan je onderhuidse buikvet. Onderhuids buikvet is namelijk vet dat op je buikspieren wordt opgeslagen in plaats van eronder. Het zit dus tussen je huid en je buikspieren en dit soort vet kan je dan ook makkelijk vastpakken.

Herken overmatig visceraal vet

Als je één of meerdere van de volgende symptomen hebt, dan kan het heel goed zijn dat je te veel visceraal vet hebt. Overgewicht. Vet dat rond je middel wordt opgeslagen waardoor je een appelfiguur hebt. De welbekende bierbuik. Een buik die dik, rond en hard is en naar voren staat. Het is belangrijk om te weten dat ook al heb je geen dikke buik, dat je evengoed te veel visceraal vat ken hebben.

visceraal vet foto

Wat zijn de gevaren?

Je zou het misschien niet verwachten, maar visceraal vet is het gevaarlijkste vet in je lichaam. Het is een vetsoort dat ongezonder is dan je onderhuidse buikvet of je vet op je benen of billen. Het viscerale vet zal namelijk niet alleen je buik en buikspieren naar voren duwen, maar er komt ook veel druk op je organen te staan.

Dat is nog niet alles, want het vet neemt niet alleen ruimte in beslag, maar het heeft ook invloed op een aantal processen in je lichaam. Het vet beïnvloed namelijk je hormonen en dat kan grote risico’s met zich meebrengen zoals een ongezonde cholesterolwaarde, een hoger risico op alzheimer, het verhoogt het risico op diabetes type 2, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk.

Hoe verlies je visceraal vet?

Als je het lijstje met risico’s zo ziet, wordt niemand daar vrolijk van, maar gelukkig kan je er wat aan doen ook al ben je jaren tevergeefs bezig geweest met afvallen. Het belangrijkste is je voeding en daarnaast is bewegen, ontspanning en een goede nachtrust ook erg van belang.

Voedingstips

gezond dieet minder vetHet meest voor de hand liggend is het geen of zo goed als geen suiker te nuttigen. Het lijkt voor veel mensen voor de hand liggend, maar vergeten dat suiker in heel veel producten zit verwerkt zoals fruitsap, frisdrank, ijs, gebak, chocola, snoep koek en nog veel meer van dat soort producten. Kijk dus vooraf even op de verpakking hoeveel suiker het product bevat.

In veel soorten pindakaas, harde margarine, worst, diepvriespizza, fastfood, frituursnacks en chips zitten veel zogenoemde transvetten. Deze transvetten vind je ook veel terug in chocola, gebak en koek. Probeer deze transvetten zoveel mogelijk te vermijden.

Probeer ook zoveel mogelijk de simpele koolhydraten te vermijden. Deze foute koolhydraten zitten bijvoorbeeld in witte rijst, pasta, witbrood en andere producten die van wit meel zijn gemaakt.
Complexe koolhydraten zijn daarentegen weer wel goed voor je en kan je onder andere vinden in noten, peulvruchten, havermout, groentes en fruit. De havermout, peulvruchten fruit en groentes bevatten ook nog een gezonde vezels die erg goed voor je zijn.

Het eten van eiwitten helpt ook erg goed tegen de bestrijding van visceraal vet. Eiwitten kan je voldoende binnenkrijgen als je genoeg pitten, zaden, noten, peulvruchten, quinoa, edamame bonen, tempeh, kwark, hüttenkäse, eieren, schaal- en schelpdieren, vis, kip en vlees eet.

Het klinkt misschien vreemd, maar het eten van vetten helpt je hier ook bij. Het zijn de gezonde vetten en die kun je vinden in producten als pitten en zaden, avocado, kokosolie, olijfolie en vette vis. In chiazaad, lijnzaad, walnoten, haring, makreel, sardientjes en zalm zijn een belangrijke bron van omega 3-vetzuren.

Leefstijl tips

Zoals je hebt gemerkt is een goede voeding toch wel de basis voor een gezond lichaam, maar er zijn echter nog meer factoren die je kunnen helpen om visceraal vet te laten verdwijnen. Zorg ervoor dat je genoeg beweging krijgt. Het zou goed zijn als je een zware HIIT-training zou doen, maar het belangrijkste is dat je beweegt. Slaap minstens 7 uur per nacht, zorg voor voldoende ontspanning en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.