vitamin D
Inge Posted on 00:16

Het belang van vitamine D

Dat Vitamine D belangrijk is, weten we eigenlijk allemaal wel. Al vanaf het moment dat onze kinderen worden geboren krijgen we te horen dat we ze extra vitamine D moeten geven totdat ze ongeveer 4 jaar oud zijn. Dit is voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden. Maar wat niet iedereen weet is dat vitamine erg belangrijk is voor iedereen. Dus ook voor ouderen en volwassen.

vitamine DOnderzoek

De laatste 10 jaar is er eigenlijk pas bekend wat vitamine D allemaal doet voor ons lichaam. De kans dat je dokter volledig op de hoogte is van je onderzoeksresultaten is niet volledig optimaal. Wist je dat wanneer je een gebrek aan vitamine D hebt dit ernstige gevolgen kan hebben?

Wanneer wij voldoende vitamine D binnenkrijgen of aanmaken, is de kans op ernstige ziekte aanzienlijk kleiner. Nu is het natuurlijk niet zo, dat alle ziektes en aandoeningen voorkomen kunnen worden door het gebruik van vitamine D. Zou wel enorm fijn als het zo simpel zou zijn natuurlijk! Het lichaam is nu eenmaal complex en zo zijn er dan ook veel oorzaken die kunnen zorgen voor gebreken en ziektes.  Zo zijn er natuurlijk ook veel voedingsstoffen mineralen en vitamines die er samen voor zorgen dat ons lichaam gezond blijft. En zelfs dan heb je natuurlijk nog met dingen rekening te houden zoals bijvoorbeeld luchtvervuiling.

Vitamine D is dus eigenlijk gewoon een onderdeel van een groter geheel. Maar is en blijft wel een heel belangrijk onderdeel! Zoals je al hebt kunnen lezen is het dus voor iedereen belangrijk om vitamine D te nemen. Maar voor sommige mensen nog belangrijker, bij deze mensen ontstaat er vaker een vitamine D te kort en voor die mensen is het dus nog belangrijker om te zorgen dat dit te kort wordt aangevuld.

Wie komen in aanmerking voor een vitamine D tekort?

  • Ouderen die niet tot weinig binnenkomen.
  • Mensen die ziek of verzwakt zijn en daardoor weinig buiten komen.
  • Kleine kinderen, waarvan de botten en tanden nog moeten groeien.
  • Getinte en/of donkere mensen. Hun huid heeft veel moeite om via zonlicht vitamine D op te nemen.
  • Vrouwen die boven de 50 jaar zijn en mannen van boven de 70 jaar.
  • Vrouwen die onder de 50 zijn en een sluier dragen.

Zonlicht

Dit is nu het mooie van vitamine D. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht maakt het zelf vitamine D aan. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat dat je daadwerkelijk naar buiten gaat wanneer de zon schijnt. Het is dan al voldoende om zonder hoofdbedekking ongeveer 15 minuten buiten te zijn. Het liefst in de middag tot een uur of 15:00. Om deze reden is het dan ook zo dat oudere of zieke mensen een te kort hebben aan vitamine D. Deze mensen komen namelijk niet vaak buiten.

Voeding

Ook is het mogelijk om vitamine D op te nemen uit voedsel. Er zit namelijk ook vitamine D in sommig voedsel, denk hierbij aan vette vissoorten zoals bijvoorbeeld: haring, tonijn, sardines uit blik, paling, wilde zalm. Maar ook levertraan, eidooiers en margarines zitten vol met vitamine D. Het is alleen erg jammer dat deze ook vol met transvetten zitten en daarom ongezond zijn. Gebruik dus liever echte roomboter of kokosolie. Daar zitten alleen geen extra vitamines D in, maar is wel een stuk gezonder.

belang van vitamine d

Supplementen

Er zijn natuurlijk ook nog supplementen, deze zijn zeer belangrijk als aanvulling, wanneer het je niet lukt om het aan te maken via de normale weg. Dan is een tabletje per dag al genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Het liefst even vlak voor of vlak na de hoofdmaaltijd. Er is namelijk bewezen dat dit het beste moment is om het in te nemen.

ADH per dag

Op dit moment is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 5 microgram. De maximale en ook meteen veilige modus is 50 microgram. Hou in ieder geval je altijd aan de gebruiksaanwijzing. Een tekort aan vitamine kan zich uiten door spierkrampen, spierslapte Engelse ziekte en pijn in de botten. Wanneer je te veel aan vitamine D binnenkrijgt, merk je dat je misselijk wordt, slaperig en obstipatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.