Blessures voorkomen, 5 nuttige tips
Wanneer je blessures wilt voorkomen moet je er voor zorgen dat de disbalans tussen belasting en belastbaarheid niet kan ontstaan. Het lijkt heel erg simpel maar dat ook nog eens uitvoeren is veel lastiger. Je weet namelijk niet altijd wat de grens van je belastbaarheid is.
Hoe kan een blessure ontstaan?
Een sport blessure ontstaat vaak door belasting of overbelasting van het lichaam of lichaamsdeel. Maar ook een verkeerde beweging kan voor een blessure zorgen. Zo kan je denken aan:
- Een spier die te ver uitrekt
- Een scheuring van spier of pees
- Een botbreuk
- Gewricht wat de verkeerde kant op getrokken of geduwd wordt
Er zijn altijd onderliggende oorzaken wanneer er een sportblessure is. Dit zijn zoal:
- Slechte lichamelijke conditie
- Geen/weinig voorbereiding
- Beenlengteverschil
- Overgewicht
- Verkeerde lichaamshouding
- Slecht of verkeerd materiaal
- Verkeerde voetstand
- Te hoge belasting tijdens een training
Ook kan het gebeuren dat een blessure ontstaat door een val, een klap of een botsing.
Tips om een blessure te voorkomen
Om er voor te zorgen dat je de grens niet over gaat kan je het beste de volgende tips opvolgen:
Tip 1: Bouw de training heel geleidelijk op
Wanneer je gaat starten met sporten is het heel erg belangrijk dat je de training langzaam aan opbouwt. Je lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan de belasting. Door het langzaam op te bouwen, went je lichaam aan de belasting en wordt het lichaam sterker om meer belasting aan te kunnen. Het is goed om een schema op te stellen om niet te hard van stapel te lopen.
Tip 2: Een warming up voor de training
Een warming up is juist heel erg goed voor een training. De koudere spieren kunnen sneller een blessure op lopen dan opgewarmde spieren. Wanneer je een warming up doet neemt de bloedcirculatie ook toe. De spieren worden sneller voorzien van zuurstof en energie en dat zorgt er voor dat je ook voldoende kan presteren. Tijdens de warming up kan je dan de focus leggen op de delen van het lichaam die je het meeste gaat belasten tijdens de training.
Zeker wanneer u een intensieve sport als padel of tennis gaat doen is een warming up nòg veel belangrijker.
Tip 3: Goed schoeisel is belangrijk
Zorg dat je altijd het goede schoeisel hebt voor de ondergrond waar je op gaat trainen. Het is ook belangrijk dat je de juiste maat hebt en dat het schoeisel ook voldoende ondersteuning biedt. Bij hard lopen is het daarom ook verstandig om schoenen een paar maten groter te nemen. De voeten moeten de ruimte hebben om te schuiven met hard rennen maar de voeten zetten ook uit vanwege de inspanning die er geleverd wordt.
Tip 4: Controleer je techniek
Een verkeerde techniek toepassen is de meest bekende oorzaak van blessures. Een voorbeeld bij hard rennen is het wegzakken van de heup of het naar binnen zakken van de knie. Daardoor krijg je een verkeerde belasting van het lichaam en krijg je op een gegeven moment overbelasting. De techniek kan je ook laten testen zodat je de juiste techniek gebruikt.
Tip 5: Training aanpassen wanneer je moe bent of ziek geweest bent
Wanneer je niet lekker in je vel zit of wanneer je een griepje gehad hebt kan het invloed hebben op de prestaties bij het sporten. Wanneer je dan tijdens de training voelt dat het minder gaat kan je daar beter naar luisteren. Wanneer je lichaam dit aangeeft is het duidelijk dat het nog niet in topconditie is en nog niet zo kan presteren als je gewend bent. Wil je echt blessures voorkomen kan je het beste de training aanpassen. Wanneer je dan weer beter bent of fitter kan je de training weer op het niveau brengen wat je voorheen deed.
Verder zijn nog wel wat dingen waar je rekening mee kan houden om een blessure te voorkomen.
- Het helpt ook dat je een goede en gezonde leefstijl hebt voor, tijdens en na de sport.
- Drink voldoende voor, tijdens en na de sport
- Neem maatregelen in de vorm van goede beschermingsmiddelen, kleding en materiaal
Wie kunnen er helpen
Wanneer je een blessure hebt opgelopen tijdens de sport is het belangrijk dat je iemand zoekt die je helpt het herstel en bij de behandeling van een blessure. De volgende specialisten of professionals kan je inschakelen ter voorkoming of behandeling:
- De sport-fysiotherapeut: behandelt, begeleid en adviseert
- Register-sportpodoloog: behandelt voetklachten of voetblessures
- Sport-podotherapeut: behandeld sportblessures in de manier van lopen en staan
- De sportarts: geeft consulten en kan medische onderzoeken uitvoeren