haar verven
Inge Posted on 17:03

Is je haar verven schadelijk voor de gezondheid?

Is het verven van je haar schadelijk voor de gezondheid? Die vraag wordt tegenwoordig steeds vaker gesteld. Het is namelijk geen geheim dat steeds meer mensen hun haren verven. Mannen, vrouwen, jong en oud. Het lijkt allemaal zo normaal te zijn. Toch gaan er ook nog wel wat geruchten de ronde. Want we moeten niet vergeten dat we onze natuurlijke haardos beïnvloeden met niet-lichaamseigen stoffen. Wat voor effect heeft dat eigenlijk op de gezondheid? Op het haar? Is haarverf misschien zelfs wel kankerverwekkend? Allemaal vragen die steeds vaker worden gesteld. Hoog tijd om die zo goed mogelijk te beantwoorden.

Het effect van haarverf op het haar

haar verven natuurlijkAllereerst het effect van haarverf op het haar. Want wat doet het kleuren van je haar met jouw natuurlijke haardos? Over het algemeen kunnen we stellen dat incidenteel een keer je haar verven nauwelijks effect zal hebben op de kracht van je haar. Dit is geen enkel probleem. We moeten echter ook rekening houden met het feit dat het meestal niet bij slechts één keer blijft. Sterker nog: meestal wordt het haar iedere 6 tot 8 weken bijgewerkt. Dat betekent dus dat het haar enorm vaak wordt blootgesteld aan andere stoffen.

Zoals bij alles geldt: hoe meer iets wordt gedaan, hoe groter het effect. Zo ook bij haarverf. Helaas blijkt ook dat haarverf nadelige gevolgen kan hebben voor het haar. Zeker wanneer het haar op zeer regelmatige basis wordt geverfd. Het haar wordt dunner, breekt af en kan soms onherroepelijk op structuur en kracht inleveren.

Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om dit effect te verminderen. Iets wat veel kappers bijvoorbeeld tegenwoordig aanbieden na het kleuren is een behandeling met Olaplex. Deze speciale shampoo herstelt de gebroken zwavelverbindingen in het haar, waardoor het haar én de kleur langer mooi blijft. Zorg er tevens voor dat je het haar af en toe even een rustpauze gunt. Op die manier zorg je ervoor dat de haarvezels tijd hebben om zich te herstellen.

Is haarverf kankerverwekkend?

Alle cosmetische producten moeten van tevoren uitvoerig worden getest, alvorens zij überhaupt op de markt mogen verschijnen. Er is vrijwel geen enkel andere cosmetisch product wat zó uitvoerig is getest als haarverf. Daardoor kan met zekerheid gezegd worden dat haarverf veilig in gebruik is. Zeker de natuurlijke producten van nu. De meest chemische bestanddelen van haarverf die vroeger werden gebruikt, worden tegenwoordig helemaal niet meer gebruikt of in mindere mate. Bovendien komt er maar een klein deel van deze schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht. De kans is dus maar heel klein dat de haarverf daadwerkelijk een dusdanig effect zal hebben op het lichaam.

Kies voor haarverf met natuurlijke bestanddelen

Feit blijft dat haarverf met chemische bestanddelen minder goed voor het haar zijn en ook een minimaal effect op de gezondheid zullen hebben. Daarom is het beter om haarverf met chemische bestanddelen en met name ook PPD te mijden. Deze veroorzaken namelijk sneller allergische reacties. Kies liever voor haarverf met zo natuurlijk mogelijke bestanddelen. Dat is beter voor het haar, het milieu én de gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.