vetverbranders
Inge Posted on 11:45

De 3 beste vetverbranders in jouw voeding

Vet verbranden, het is iets wat iedereen wel wil! En hoewel er heel wat onnatuurlijke en ongezonde manieren bestaan om vet te verliezen, is het toch erg belangrijk om het op een natuurlijke en gezonde manier te doen. Vet verbranden is een kwestie van letten op wat je eet en bewegen, maar in sommige gevallen kan het geen kwaad om een supplement te nemen dat je helpt om je doelgewicht te bereiken.

Het aantal vetverbranders is zo goed als oneindig en daardoor kan het soms moeilijk zijn om het bos door de bomen te zien. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de 3 beste natuurlijk vetverbranders, wat ze doen en wat hun voordelen zijn. Op die manier wordt vet verliezen een stuk gemakkelijker – en dat door middel van natuurlijke hulpmiddelen!

De 3 beste natuurlijk vetverbranders

Vet verbranden, dat is niet hetzelfde als gewicht verliezen. Als iemand zegt dat hij wil vermageren, bedoelt hij eigenlijk (bewust of onbewust) dat hij vet wil verliezen. Het is namelijk een teveel aan lichaamsvet dat zo ongezond is, terwijl spiermassa en (een normale hoeveelheid) lichaamsvocht juist essentieel zijn.

Als je gewicht wilt verliezen, dan is het dus belangrijk dat je een levensstijl aanneemt die helpt bij het verbranden van vet. Er zijn heel wat manieren om dat te doen (en meer info daarover vind je verder in dit artikel), maar met de juiste vetverbranders kan je je doelen toch al iets gemakkelijker bereiken!

1. koffie vetverbranderCafeïne

Het klinkt misschien vreemd, maar dagelijks een bescheiden dosis cafeïne innemen kan wel degelijk helpen bij het verbranden van vet! Hoewel een teveel aan cafeïne natuurlijk niet gezond is (aangezien het je zenuwstelsel erg kan uitputten en ook zorgt voor een hogere productie van stresshormonen), kan het geen kwaad om een tas koffie te gebruiken om je vetverbranding te stimuleren. Dit effect is eigenlijk het gevolg van de zogenaamde thermogene werking van cafeïne, wat betekent dat de substantie je lichaamstemperatuur verhoogt. En dat houdt in dat cafeïne vetoxidatie veroorzaakt, een proces waarbij vetcellen worden afgebroken en verbrand.

Wil je je afvaldoel sneller bereiken? Dan kan cafeïne dus zeker een handig hulpmiddel zijn. Zoals bij alles is het vooral belangrijk dat je er niet te veel van drinkt, aangezien dit je lichaam eerder zal uitputten dan fitter maken. Ook is het belangrijk dat je informatie zoekt over hoe groot die dagelijkse dosis mag zijn. Dit hangt immers af van je huidige lichaamsgewicht, je gevoeligheid aan cafeïne, enzovoort.

Naast vetverbranding biedt cafeïne nog enkele andere interessante voordelen. Hieronder vind je een overzicht:

  • Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, waardoor je dus tijdelijk beter kunt presteren op mentaal en fysiek vlak. Ideaal is om cafeïne te nemen voor een training, aangezien de vetverbranding dan nog meer wordt gestimuleerd.
  • Cafeïne geeft je gemoed een boost. De positieve effecten van cafeïne op gemoed zijn gekend. Een tas koffie kan zeker helpen om je gemotiveerder te voelen, maar bij overmatig gebruik kan het wel leiden tot nervositeit en zelfs angstaanvallen (bij sommige mensen).
  • Cafeïne stimuleert de stoelgang. Als je last hebt van een trage stoelgang of een slechte vertering kan cafeïne je ook helpen. Cafeïne stimuleert immers de peristaltische bewegingen van de darmen, waardoor je dus ook gemakkelijker naar het toilet kunt.

geconjugeerd linolzuur2. CLA als vetverbrander

Vervolgens is er ook CLA, of geconjugeerd linolzuur, dat als één van de meest doeltreffende vetverbranders kan tellen. Het is tevens een van de populairste supplementen bij zowel mensen die willen afvallen als intensieve sporters. Eigenlijk gaat het om een omega-3 vetzuur dat van nature in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt en essentieel is voor een goede gezondheid. CLA werk optimaal als vetverbrander bij een dosis van 3,2 gram per dag en doet dat op verschillende manieren.

Eerst en vooral kan CLA de samenstelling van het lichaam veranderen door het metabolisme te versnellen. De langetermijneffecten hiervan zijn dat de hoeveelheid vetmassa kleiner zal worden en de procentuele hoeveelheid spiermassa zal groeien. In theorie ondersteunt het lichaam dus bij het verbranden van vetcellen en dan specifiek die vetcellen die in de aanwezige spiermassa voorkomen. CLA heeft dus eigenlijk geen effect op het onderhuidse vet (vet dat zich tussen de huid en de spieren bevindt), maar wel op het vet dat minder zichtbaar is tussen de spiervezels.

Je zal de effecten van vetverbranding door het nemen van CLA dus minder snel zien in de spiegel, maar toch kan het helpen om je spiermassa droger te maken en ook gewicht te verliezen. CLA heeft daarenboven ook nog enkele andere belangrijke voordelen:

  • CLA stimuleert de spiergroei. Dagelijks gebruik van CLA helpt bij het opbouwen van spiermassa. Hoewel er nog relatief weinig onderzoek naar is gedaan, zijn de resultaten al veelbelovend.
  • CLA verlaagt de cholesterol en bloedsuikerwaarden. Mensen met overgewicht hebben vaak problemen met de gevoeligheid van hun cellen op insuline en suiker. CLA kan helpen om die gevoeligheid te herstellen en zo bijdragen tot normale bloedglucosewaarden en cholesterol.

L-Carnitine3. L-Carnitine

Ten slotte is er L-Carnitine, één van de bekendste supplementen voor vetverlies. Hoe complex de naam ook mag lijken, het gaat eigenlijk gewoon om een aminozuur (dus één van de bouwstenen van de eiwitten die in ons lichaam te vinden zijn) en is daarmee een erg gezond en toch doeltreffend hulpmiddel voor het verbranden van vet. Het verschil tussen L-Carnitine en de meeste andere vetverbranders is dat L-Carnitine op zich geen stimulerend middel is.

Hoe werkt L-Carnitine nu precies? Het helpt vooral bij het verbranden van vet door vetcellen om te zetten in bruikbare energie. Het gevolg is dat je lichaam dus sneller opgeslagen vet zal aanspraken als energie voor je hersenen en spieren, waardoor je dus ook vet verliest. Het is het ideale supplement om af te vallen voor zij die gevoelig zijn aan stimulerende middelen als cafeïne en theïne, en het kan ook in hogere dosissen genomen worden.

Naast de vetverbrandende eigenschappen van L-Carnitine zijn er ook nog een aantal andere interessante voordelen aan verbonden. Hieronder een overzicht:

  • L-Carnitine helpt bij spierherstel. Het supplement helpt om de spieren na een training sneller te herstellen, waardoor je dus ook sneller weer kunt sporten. Dit is vooral handig als je regelmatiger je spieren wilt trainen zonder overtraind te geraken.
  • L-Carnitine beschermt je hart en aderen. Een minder bekend voordeel van L-Carnitine is dat het ook bijdraagt tot de afvoer van giftige stoffen uit de cellen. Op die manier beschermt het je hartspier en aderen, en kan het op lange termijn ernstige problemen voorkomen.

Doeltreffende supplementen voor vetverlies bestaan – maar hoe kies je?

Bovenstaande lijst geeft slechts enkele goede supplementen die je kan nemen om sneller vet te verliezen. Maar hoe moet je nu kiezen? Eigenlijk is het een goed idee om de voordelen van alle bovenstaande supplementen te combineren, maar dat leidt niet gegarandeerd tot nog betere effecten. Vetverbranders in natuurlijke vorm (namelijk, stoffen die kunnen bijdragen tot het verlies van lichaamsvet) zijn nog steeds geen wondermiddel, dus het heeft geen zin om er extreme resultaten van te verwachten. Toch kunnen stoffen als cafeïne, L-Carnitine en CLA zeker bijdragen tot het verbranden van vet op de lange termijn.

Het moet natuurlijk ook gezegd worden dat deze substanties vooral (en misschien enkel) effect hebben als er ook grootschalige aanpassingen worden gemaakt op het vlak van levensstijl zoals voeding, beweging, het verminderen van stress,.. Enkel dan zijn de omstandigheden bevorderlijk genoeg voor supplementen om hun werk te doen. Een goed idee is om informatie in te winnen bij een voedingsdeskundige of ander specialist, die je kan vertellen welke supplementen je het beste neemt en in welke hoeveelheid. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, je constitutie, eventuele allergieën en nog andere factoren kan dankzij een professional een overzicht gegeven worden van welke vetverbranders je kan gebruiken!

supplementen pillen

En hoe zit het met échte vetverbranders?

Naast natuurlijk supplementen is het natuurlijk ook mogelijk om voor échte vetverbranders te kiezen. Dit zijn producten die eigenlijk samengesteld zijn uit natuurlijke substanties, maar wel in veel grotere hoeveelheden (en vaak aangevuld met minder gezonde of zelfs gevaarlijke stoffen). Vetverbranders komen in de vorm van pillen (zoals cafeïne-pillen), poeders die je met water moet vermengen, enzovoort. Hoewel deze natuurlijk erg doeltreffend zijn om snel gewicht te verliezen, hebben ze vooral dit effect doordat ze het lichaamsvocht afdrijven. En als dat te snel gebeurt, dan kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Kies je ervoor om sterke vetverbranders te gebruiken, laat je dan zeker eerst informeren en vraag begeleiding van een specialist! Als je uiteindelijk kiest voor een vetverbrander, kies dan voor een lokaal product dat voldoet aan de Europese regelgeving. Ikzelf heb goede ervaringen met deze vetverbrander van Nextgen Science.

Is gezondheid je belangrijkste doel en wil je vooral nog lang van je fitte lichaam kunnen genieten, dan is het beter om gewoon een gezonde levensstijl aan te nemen. Meer groenten eten, letten op je inname van verzadigde vetten en toegevoegde suikers en regelmatig bewegen – het zijn allemaal goede methodes om vetverbranding in de hand te werken. Neem je daarbij natuurlijke supplementen als cafeïne, L-Carnitine en CLA, dan ben je in elk geval al goed op weg om gewicht te verliezen, fitter te worden en je beter in je vel te voelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.