haaruitval
Inge Posted on 14:03

De drie beste vitamines tegen haaruitval

Heb je last van een slechte haar conditie of haaruitval? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen. Om een gezonde haargroei en hoofdhuid te stimuleren, is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar hoe weet je nu welke vitamines het uitvallen van haar tegengaan? De belangrijkste vitamine voor haaruitval zullen we bespreken in dit blog.

volle haarbosVitamine voor haaruitval

Heb je last van haaruitval door een gebrek aan vitamines? En heeft het dan zin om een vitamine voor haaruitval te slikken? En zo ja, welke vitamine voor haaruitval kun je dan het beste kiezen? Als je gezond eet en voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt, doe je eigenlijk wat het beste is voor je lichaam, dus ook voor je haar. Maar ook als je gezond eet, zou je een tekort aan vitamines kunnen oplopen. Soms neemt het lichaam een bepaalde vitamine gewoon niet zo goed op. Heb je bijvoorbeeld een tekort aan ijzer? Dan zou dit haaruitval kunnen veroorzaken. Een vitamine voor haaruitval slikken is dus helemaal niet zo gek gedacht.

Biotine; de belangrijkste vitamine voor haaruitval

Wil je een gezonde hoofdhuid en een volle haarbos? Dan is biotine één van de belangrijkste vitamines om in te nemen. Biotine (B8 of H) en zorgt voor het herstel en de groei van je haar. Het levert namelijk een bijdrage aan de keratine productie. Keratine is niet alleen belangrijk voor een gezonde haargroei, maar ook voor sterke nagels en een gezonde huid. Om deze reden wordt biotine vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten, met name haarverzorgingsproducten die haaruitval tegengaan. Het is alleen niet heel erg effectief om de vitamine alleen op je hoofdhuid en haar te smeren; biotine werkt het beste als je het inneemt. Je kunt biotine vinden in melk, eieren, lever, pinda’s en noten.

Foliumzuur; ondersteunt de haargroei

Een andere belangrijke vitamine voor haaruitval is foliumzuur. Een andere naam voor foliumzuur is vitamine B11. Foliumzuur heeft een belangrijke rol in ons lichaam. Het beschermt niet alleen het DNA en de celdeling in ons lichaam, ook de groei van weefsel (waaronder de haargroei) wordt ondersteund door foliumzuur. Daarnaast wordt door foliumzuur de bloedcirculatie ondersteund, wat ervoor zorgt dat vitamines en mineralen beter worden opgenomen in de hoofdhuid. Foliumzuur komt voor in linzen, spaghetti, lever, sinaasappelsap, witte rijst, aardbeien en kikkererwten.

Vitamine B belangrijk voor gezonde haargroei

Naast bovenstaande B vitaminen is ook Niacine (Vitamine B3) belangrijk als het gaat om haaruitval. Niacine zorgt ervoor dat de haarvaten wijder worden, waardoor de haargroei gestimuleerd wordt. Een ander voordeel van niacine is dat het zorgt voor een verlaging van cholesterol, wat haaruitval kan verminderen. Je vindt niacine in vlees, vis, granen en noten.
Eigenlijk kan gesteld worden van alle B vitamines bijdragen aan een gezonde haargroei. Zo zorgt vitamine B2 voor de opname van ijzer en Vitamine B6. Heb je een tekort aan Vitamine B5? Dan kan zorgen voor haaruitval. Vitamine B5 haal je uit vis, vlees, eieren, melk, aardappelen, fruit en groenten.

Haaruitval door gebrek aan vitamines

Hoewel vitamines heel belangrijk zijn voor gezond haar, is haaruitval zelden het geval van het gebrek aan vitamines alleen. Alleen bij zeer ernstige tekorten kan haaruitval een gevolg zijn, maar dan heb je waarschijnlijk eerder last van andere klachten en ziekteverschijnselen, voordat je haar uit gaat vallen.

Toch kan een tekort aan vitamines zeker de oorzaak zijn van het uitvallen van haar. Vooral een ijzertekort kan bijdragen aan haaruitval. Maar ook kan een vitamine D tekort een reden zijn dat je haar uitvalt. Heb je het vermoeden dat je vitamines tekort komt? Laat dan je bloed controleren bij de huisarts, voordat je begint met het slikken van vitamines.

Overige belangrijke vitamine voor haaruitval

Nu we de belangrijkste vitamines voor haaruitval hebben besproken, zijn er nog een aantal die ook van belang zijn voor een gezonde hoofdhuid.

IJzer

Heb je een ijzer tekort, dan kan dit gevolgen hebben voor je haar. Het kan er namelijk voor zorgen dat je haar broos wordt en dat je haar uitvalt. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het zuurstof transport in het lichaam. Je kunt ijzer halen uit broccoli, rundvlees, lamsvlees, volkorenbrood en sperziebonen.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant en gaat haarverlies tegen, maar zorgt er ook voor dat je geen grijze haren krijgt. Vitamine C zorgt ervoor dat de ijzer beter uit voeding wordt opgenomen. Je kunt Vitamine C vinden in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals sinaasappels, kiwi’s, aardbeien en grapefruits. Ook vind je vitamine C in groenten zoals spruitjes, broccoli en boerenkool.

zinksupplementenZink

Zink is in het lichaam heel belangrijk voor diverse essentiële processen. Denk bijvoorbeeld aan de reproductie van cellen, het onderhoud en de ontwikkeling van hormonen, de absorptie van mineralen en vitamines en eiwitsynthese. Uit diverse onderzoeken blijkt dat als je een tekort hebt aan zink, dat dit effect heeft op de opbouw van eiwitten. Dit betekent dat lichaamsweefsels ook minder goed opgebouwd worden, waaronder haar. Een zink tekort zorgt ook voor een reductie van de vorming van keratine, terwijl dit juist zo belangrijk is voor gezond haar. Je kunt zink vinden in onder andere kaas, vlees, graanproducten, garnalen, noten en mosselen.

Koper

Koper is net als Vitamine C een antioxidant en beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in het lichaam en bijdragen aan het ontstaan van kanker en hart-, en vaatziekten. Ook helpt koper bij de aanmaak van hemoglobine, die zorgt voor het zuurstoftransport naar onze lichaamsweefsels. Dit maakt koper voor haargroei erg belangrijk. Je kunt koper vinden in volkoren producten, orgaanvlees, eieren, fruit, peulvruchten, zeevis, noten, koffie en aardappelen. Koper is niet echt bekend als een belangrijk element van haarverzorging; maar dat is het dus wel!

Vitamine A

Vitamine A, ook wel Retinol genoemd, stimuleert de talg productie. Dit is een substantie die vettig is en beschermt je huid en haar tegen uitdroging. Als je hoofdhuid gezond is, zorgt dit automatisch voor de bevordering van haargroei. Je kunt Vitamine A vinden in lever, melk, spinazie, broccoli, koolsoorten en wortel.

Voldoende vitamine voor haaruitval binnenkrijgen

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je over het algemeen voldoende binnen van de juiste vitamines en mineralen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingsgevallen. Het kan namelijk zijn dat je lichaam een bepaald vitamine niet goed opneemt. Twijfel je of je wel voldoende mineralen en vitamines binnenkrijgt? Neem dan contact op met je huisarts en vraag om een bloedonderzoek. Het is nooit verstandig om zomaar voedingssupplementen te gaan slikken; van bepaalde vitamines kun je namelijk ook teveel binnenkrijgen.
Gezonde voeding haal je uit de volgende voedingsgroepen:

• Groenten en fruit
• Aardappelen, ontbijtgranen, brood, pasta, rijst en peulvruchten
• Olie en gezonde vetten
• Vlees, zuivel, ei, vis en vleesvervangers
• Dranken

Je zou als aanvulling eventueel een voedingssupplement kunnen slikken. Je krijgt dan alle vitamines en mineralen binnen, zonder dat je het risico loopt dat je teveel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt. In de bestrijding tegen haaruitval zijn bepaalde vitamines zo belangrijk dat er een hoge dosering van nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Dit kan echter schadelijk zijn. Wil je dit op een veilige manier doen, kies dan voor een voedingssupplement die speciaal is samengesteld om haaruitval tegen te gaan. De vitamines en mineralen die belangrijk zijn om haaruitval tegen te gaan zitten in dit supplement in de juiste hoeveelheden en zorgen ervoor dat je niet teveel binnenkrijgt.

Welke voedingssupplementen kan ik nemen tegen haaruitval?

De stimulatie van een gezonde haargroei vraagt om de juiste vitamines en mineralen. Niet iedereen krijgt deze echter zomaar binnen. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon draagt hier zeker aan bij, maar heb je toch nog een tekort aan een bepaalde vitamine én last van haaruitval? Dan kun je er goed aan doen om te kiezen voor voedingssupplement die speciaal ontwikkeld is om haaruitval tegen te gaan. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de haarzakjes weer de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Als je een goed voedingssupplement neemt, dan kan dit je helpen tegen haaruitval, zelfs als erfelijke factoren de reden van zijn je haaruitval.

Voorbeelden van voedingssupplementen met vitamine voor haaruitval

Heb je last van haaruitval door bijvoorbeeld een tekort aan vitamines, zwangerschap, stress of hormoon schommelingen, dan zou je OASE Hair Vitamins kunnen gebruiken. Dit voedingssupplement is vegan en heeft de natuurlijke smaak van zwarte bessen. Ze zorgen voor lang, mooi, glanzend en gezond haar en ze verkleinen het risico op haar breuk. Dit supplement bevat 16 ingrediënten die hoogwaardig en op zorgvuldige wijze zijn geselecteerd, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Ze zorgen samen voor een gezonde haargroei.

Een andere mogelijkheid is de Foligain Haargroei capsule. Een makkelijke en veilig supplement om haaruitval tegen te gaan dat erfelijk bepaald is. Deze capsule gaat haaruitval tegen en is daarom voorzien van een juiste hoeveelheid mineralen, vitamines en plantenextracten. De ADH kan hierdoor niet overschreden worden en dat maakt het wel zo veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.