venkel
Inge Posted on 22:41

Venkelthee: lekker en gezond

Venkelthee is een erg populaire thee. Door de gezonde werking van de thee wordt het van oudsher gebruikt als huismiddel bij verschillende kwalen. Maar door zijn frisse anijssmaak is het vooral een heel erg lekkere thee.

Venkel – een veelzijdige plant

Venkel is een unieke en veelzijdige plant. De knol is heerlijk in groentegerechten en salades, de blaadjes vormen een mooie en lekkere garnering en van de zaden kan een kruid of thee gemaakt worden. Minder bekend is dat ook van de wortels, blaadjes en knol een heerlijke en gezonde thee gemaakt kan worden. Alles aan de plant is lekker en daarnaast ook nog eens gezond. Bovendien verspreidt de venkelplant een heerlijke geur en met zijn fraaie veerachtige blaadjes is het een sieraad in elke moestuin.

De geschiedenis van venkel

Venkel is een plant met een rijke geschiedenis die ver terugvoert. De oude Grieken gebruikten de plant al als groente en geneeskrachtig kruid. Tijdens de middeleeuwen werd de plant naar Europa vervoerd. In Nederland kwam het pas in de achttiende eeuw terecht. Omdat venkel het hongergevoel verlaagt, werd er vroeger in de kerk door arme mensen op venkelzaden gekauwd. Dit voorkwam dat hun knorrende magen de kerkdienst verstoorde.

venkeltheeVenkelthee – goed voor de gezondheid

Thee van venkel heeft een positieve werking bij veel kwalen en ziektes. Maar gebruik het niet als vervanging voor medicijnen. Raadpleeg bij blijvende klachten altijd een arts. Thee die van venkel gemaakt wordt kan echter wel gebruikt worden als verlichting bij veel klachten. Hieronder een kleine greep uit de vele helende of verlichtende werkingen van venkelthee.

  • Gezonde darmflora – Venkelthee bevat verschillende soorten vezels die de darmen tot rust brengen.
  • Ontstekingsremmend – Venkel zit vol met fenolzuren die ontstekingsremmend werken. Daardoor ondersteunt het ons immuunsysteem. Door zijn ontstekingsremmende eigenschap wordt venkelthee veel gebruikt bij het verminderen van de symptomen van chronische ontstekingsziektes als reumatoïde artritis, froozen shoulder, prikkelbare darm syndroom en de ziekte van Crohn.
  • Tegen vastzittende hoest – Venkel wordt veel verwerkt in hoestsiropen. De thee van venkel werkt verlichtend bij luchtweginfecties als astma en bronchitis.
  • Goed voor de ogen – De Oude Romeinen gebruikten venkel al als middel tegen oogziekten. Uit recent onderzoek bij dieren is gebleken dat venkel helpt bij het verminderen van glaucoom, een oogziekte die tot blindheid kan leiden. Het is nog niet bewezen dat het ook bij mensen zou helpen bij het verminderen van glaucoom.
  • Frisse adem – Venkel wordt wereldwijd gebruikt in tandpasta en mondverfrissers. Het drinken van de thee van venkel zorgt voor een frisse adem.
  • Bevordert borstvoeding
  • Pijnstillend – Het drinken van venkelthee werkt goed tegen onder andere menstruatiepijn. Ook bij kinderen die last hebben van koliek werkt de thee pijnstillend
  • Helpt bloedarmoede voorkomen – Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Dit eiwit zorgt in het bloed voor zuurstoftransport. In venkel zit veel ijzer dat door het lichaam gebruikt wordt voor de productie van hemoglobine.

Afvallen met behulp van venkelthee

Venkel gaat het hongergevoel tegen. Niet of te weinig eten is echter ongezond en geen goede manier om af te slanken. Denk er daarom aan dat venkelthee alleen gebruikt kan worden als aanvulling op een afslankdieet. Bespreek dit eventueel met je diëtist.

Hoe maak je verse venkelthee?

Venkelthee is overal te koop. In kant-en-klare zakjes die je alleen nog maar in gekookt water hoeft te hangen of als losse zaadjes die je eerst nog moet pletten. Maar het kan veel leuker en spannender. Als je tijd en geduld hebt, kan je zelf venkel kweken en de zaden oogsten.

venkelJe eigen venkel kweken

De lekkerste venkelthee maak je van zelf geoogste venkelzaadjes. Dat klinkt moeilijker dan het is. Je hebt er alleen wat geduld en een zonnig plekje in de tuin voor nodig.

  • Venkelzaadjes zaaien – Venkel heeft veel ruimte nodig en houdt er niet van om verplant te worden. Plant de zaden daarom op ruime afstand van elkaar. Zoek hiervoor een zonnig plekje uit in de tuin. Als je de venkel in de volle grond zaait, kan dat vanaf april t/m juni. In potjes in de kas kan je al vanaf maart beginnen met zaaien.
  • Bemesten is niet nodig – Van kunst- of verse mest kunnen de net ontkiemde plantjes verbranden. Wel is het belangrijk dat je de grond goed vochtig houdt.
  • Bloemschermen oogsten – Na ruim drie maanden krijgt de venkelplant gele bloemen. Als deze bloemen uitgebloeid zijn, worden de zaden gevormd. Oogst de bloemschermen als ze droog zijn en stop ze in een papieren zak.
  • Venkelzaden drogen – Laat de bloemschermen een paar weken verder drogen in de papieren zak. Als ze voldoende gedroogd zijn, laten de zaden los als je met de zak schudt. Verwijder de bloemschermen en je hebt een zak vol venkelzaden.
  • Venkelzaden schonen – Het schonen van zaad houdt in dat je het ontdoet van schilfertjes en andere plantenresten. Dit kan je doen door de zaadjes op een plat vlak te leggen en zachtjes te blazen. Je kan dit het beste buiten doen op een droge, windluwe dag.
  • Venkelzaden bewaren – Bewaar de zaden op een koele, droge, donkere plaats. Venkelzaad blijft ongeveer drie tot vier jaar kiemkrachtig. Dus als je venkelzaad over hebt, kan je tot vier jaar na het oogsten de zaden opnieuw uitzaaien.
  • Wortel laten staan of opnieuw planten – Na het oogsten van de zaden kan je de plant boven de aarde afsnijden. De wortel laat je in de aarde zitten. Hier groeit weer een nieuwe plant uit. Zo kan je een aantal keren per jaar venkelzaad oogsten. Na de laatste oogst in de herfst haal je de wortel uit de grond en bewaar je hem op een koele, droge, donkere plek. Volgende lente kan je de wortels weer planten.

Verse thee van venkelzaad

Heb je de venkelzaadjes geoogst, dan kan je eindelijk een kopje van die heerlijke thee zetten.

  • Zaden pletten – Dit is erg belangrijk. De aromatische olie komt pas vrij als de zaden geplet worden. Maak je thee van hele zaadjes dan krijg je een slappe en smakeloze thee. Je kan de zaadjes pletten met een vijzel en stamper. Heb je die niet, dan kan je hier de achterkant van een lepel voor gebruiken.
  • Water koken – Kook water en laat het afkoelen tot ongeveer 80 graden. Met te warm water kan de thee wat bitter worden.
  • 6 tot 10 minuten laten trekken – Dit is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de thee wordt.
  • Op smaak maken – Venkelthee is zoet van zichzelf, je hoeft er dus geen suiker aan toe te voegen. Een klein beetje honing is voldoende. Je kan het ook op smaak brengen met sinaasappelschil of verse munt.

Verse thee van venkelblad, -knol of -wortel

Zet ook eens thee van het blad, de knol of de wortel van de venkelplant. Deze hebben dezelfde frisse anijssmaak als venkelzaad. Je kan thee maken van een van deze onderdelen van de venkelplant, of je kan een lekkere mix maken. Ontdek zelf wat voor jou de lekkerste theemix is.

venkel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.