groene thee
Inge Posted on 14:48

Groene Thee: voordelen van deze geweldige drank

groene thee voordelenThee is na water het meest gedronken drankje ter wereld, daarbij is de groen variant het meest geliefd. Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis plant. Van deze plant worden overigens ook alle andere theesoorten gemaakt met uitzondering van de kruidentheeën. De groene thee is anders dan de andere theesoorten omdat bij het maken van de thee de bladeren niet worden geoxideerd. Dit is ook de reden dat de groene thee groen kleurt in het kopje terwijl gewone thee donkerbruin wordt. Groene thee is één van de minst bewerkte en puurste theesoorten die er bestaat. Hierdoor bevat groene thee veel antioxidanten en natuurlijke polyfenolen.

Werkzame stofjes in de groene thee

Antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor vele stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Denk aan vitamines E en C en bètacaroteen, maar ook het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden die in groente en fruit zitten. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die veelal in groenten en fruit voorkomen. De polyfenolen die in het plantenrijk worden gevonden, worden ook wel catechinen genoemd. Deze benaming vindt u terug op het theezakje of doosje.

Catechinen en Antioxidanten

Catechinen zijn stoffen die de wetenschappers de afgelopen jaren versteld hebben doen staan. Deze natuurlijke chemische verbindingen werken ontstekingsremmend, gaan virussen te lijf en doden bacteriën. Groene thee bevat overigens acht tot tien keer zoveel catechines als fruit en groenten. Antioxidanten in groene thee beschermen uw weefsels en het DNA in uw cellen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zorgen ervoor dat weefsels, zoals uw huid en bloedvaten, sneller verouderen. Ook kunnen vrije radicalen het DNA in cellen veranderen, waardoor kankercellen kunnen ontstaan.

Gezondheidsvoordelen van groene thee

In Azië wordt groene thee al zeer lange tijd gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen die dit lekkere drankje met zich mee brengt. In China en India is groene thee zelfs een medicijn voor het hart en wordt het gebruikt om het helen van wonden te versnellen. Ook toont onderzoek aan dat groene thee kan helpen bij het afvallen of het detoxen. Door voor groene thee te kiezen maakt u van uw alledaagse kopje thee een gezondheidswondertje. Groene thee wordt in heel wat culturen al eeuwen gezien als een echt natuurlijk geneesmiddel; en ook uit een recente enquête van Thee.be blijkt dat heel wat groene theedrinkers heel wat voordelen ervaren.

Theevelden groene thee

Alle voordelen van groene thee op een rijtje

  • Groene thee is goed voor hart en bloedvaten;
  • Als u dagelijks twee kopjes groene thee drinkt vermindert de kans op een beroerte;
  • Zo’n lekker kopje warme drank vermindert stress en vermoeidheid;
  • Als u de groene thee zonder suiker drinkt voorkomt het gaatjes in uw tanden;
  • Groene thee verlicht de symptomen van artritis;
  • Uw huid veroudert minder snel als u groene thee water gebruikt om uw huid mee te wassen;
  • Alzheimer en Parkinson kan worden voorkomen door het drinken van groene thee;
  • Groene thee vermindert de kans op diabetes type 2;
  • Groene thee drinken helpt bij het afvallen.

Hoe vaak mag u groene thee drinken?

In het geval van groene thee geldt de regel “hoe meer, hoe beter”. Uit grootschalig onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan 5 koppen groene thee per dag drinken het langst leven. Dit kopje gezondheid hoeft u dus niet over te slaan of te drinken met mate. Maak een grote kan, drink het gloeiend heet of ijskoud of smeer het op uw huid. Geniet van de pure frisse smaak en laat de thee verder zijn werking doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.