yoga voor beginners
Inge Posted on 06:30

Yoga voor beginners: hoe begin je best met yoga?

Yoga BeginnersDe gedachten dat yoga alleen voor hippies en zweverige types is, kan op z’n zachts gezegd ouderwets genoemd worden. Tegenwoordig is yoga niet meer weg te denken uit het leven van heel veel verschillende soorten en type mensen. Nog steeds ontdekken meer en meer mensen de mooie en positieve werking van yoga. Wilt u met yoga beginnen leg de lat dan niet te hoog en laat u zeker niet intimideren door alle filmpjes en afbeeldingen van andere yogi’s die klaarblijkelijk willen laten zien hoe het moet. Yoga doet u voor uzelf er is geen vergelijking nodig met anderen. In tegenstelling met veel andere takken van sport hoeft u bij yoga niet te presteren. Yoga is geen wedstrijd waarbij het belangrijk is wie de mooiste bewegingen kan maken of wie de houdingen het langste volhoudt. Bij yoga luistert u enkel en alleen naar uw eigen lichaam. Geef niet op als dat niet meteen lukt, want het klinkt makkelijk maar het luisteren naar zichzelf is voor velen van ons al een hele moeilijke opgaven. Zet door en laat al het positieve dat yoga u kan brengen tot u komen. Als u met yoga wilt beginnen dan kunt u onderstaande tips goed gebruiken voor een figuurlijke vliegende start. Deze tips zijn niet alleen belangrijk bij de start maar ook bij het volhouden van de yoga oefeningen.

U hoeft niet flexibel te zijn om met yoga te beginnen

De meeste mensen die met yoga willen beginnen maar het toch niet doen, denken dat ze het niet kunnen. Ze vermoeden dat ze voor het beoefenen van yoga flexibel en lenig moeten zijn. Het tegendeel is waar. De mate van lenigheid en flexibiliteit is afhankelijk van uw lichaamsbouw en activiteit. Iedereen is anders gebouwd en heeft andere activiteiten en is dus in een andere mate lening of flexibel. U begint met yoga gewoon zoals u bent, gedurende de trainingen wordt u vanzelf flexibeler, leniger en sterker. Een vergelijking met anderen is niet nodig en dus ook niet mogelijk als het om yoga gaat.

Yoga ontspanningWaar is het begin en wat is de juiste stijl?

U kunt een online yogales volgen of yoga beoefenen in de sportschool of yogastudio. Yoga kent daarnaast ook nog eens vele verschillende stijlen, iedere yogales gegeven door een andere docent verschilt. De ene stijl kan beter bij u passen dan de andere. Start niet met twijfelen maar met yoga. Kies een yogadocent of yogales uit en ervaar. Pas na een aantal weken kunt u zeggen dat is wat ik zoek, zo niet ga dan opzoek naar een andere yogales of docent die wellicht beter bij u past. Door yoga te beoefenen komt u er vanzelf achter welke vorm of welke docent het beste bij u past. Eén van dé hypes in yoga is het gebruik van Yoga apps – ze gidsen je door de hele weg. Ik gebruik zelf met veel plezier de Icewater Yoga app; en heb daar al enorm veel plezier aan beleefd!

Begin gewoon met yoga en de rest volgt

Yoga is niet moeilijk want u kunt namelijk niets fout doen. Yoga is fijn en het is goed voor lichaam en geest. Gooi alle argumenten over boord en start gewoon met het beoefenen van yoga. U zult merken dat u daardoor beter in u vel komt te zitten, minder stress ervaart en de wereld een stukje mooier ziet.  Dit zijn geen zweverige opmerkingen maar werkelijke ervaringen die u opdoet door yoga te doen. De kunst bij het beoefenen van yoga is enkel de start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.