Minder zout eten, hoe doe je dat?
Een beetje zout toevoegen aan je maaltijd geeft extra smaak. We zijn ondertussen zo gewend aan zoute voeding, dat we bijna niet meer zonder kunnen. Toch is het belangrijk om te matigen met zout, want het kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid. Hier vind je meer informatie over waarom zout slecht is. Maar hoe kun je nu minder zout eten; het zit bijna overal in verwerkt? We geven je hier tips hoe je je dagelijkse zoutinname gemakkelijk beperkt.
Waarom is veel zout in voeding zo slecht?
Ons lichaam heeft zout nodig om goed te functioneren. Zout is belangrijk voor de prikkeloverdracht in ons zenuwstelsel. Daarbij heeft het een regulerende werking op de spieren. Verder is het ook van groot belang voor de opname en afvoer van vocht. We hebben voor die functies echter maar 1 tot 3 gram zout nodig, terwijl mensen tegenwoordig gemiddeld zo’n 9 gram zout binnenkrijgen. Het advies van o.a. De Hartstichting is om maximaal 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Te veel zout leidt tot een verhoogde bloeddruk (hier meer info), het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en het kan leiden tot nierproblemen.
Bereid zelf je eten met verse ingrediënten
Het is gemakkelijk om na een drukke dag snel een kant-en-klaar maaltijd te halen of om even langs de ‘take away’ te gaan. Dan kun je er donder op zeggen, dat je te veel zout binnenkrijgt. Fabrikanten verwerken schrikbarend veel zout in hun producten, o.a. in soep in blikken en zakken. Ook in pizza’s zit veel zout. Of wat dacht je van zakjes jus of andere sauzen, die je in de supermarkt koopt? De meeste mensen hebben er geen idee van hoeveel zout hier inzit. Let er eens op, zeker nu je weet dat 6 gram zout per dag het maximum zou moeten zijn. Kies daarom liever verse ingrediënten en maak zelf je soepen, sauzen en maaltijden met heel weinig of geen zout!
Tip: geen tijd? Dat is geen excuus. Kook wanneer je wel tijd hebt en maak meerdere porties die je kan invriezen. Dan heb je altijd iets in huis!
Geef gerechten smaak met specerijen en verse kruiden
Maakt zout je maaltijden echt zoveel lekkerder? Het kan nog veel smaakvoller én gezonder door geen zout te gebruiken, maar door in plaats daarvan allerlei specerijen en kruiden toe te voegen. Er zijn zo ontzettend veel specerijen en kruiden, waarmee je de smaak van gerechten kunt verfraaien. Laat je creativiteit eens op de vrije loop en experimenteer. Denk aan specerijen en kruiden, zoals basilicum, oregano, dille, koriander, munt, peterselie, rozemarijn, salie, kurkuma, peper, kaneel, kruidnagel, gember, etc. Er valt zoveel te ontdekken en uit te proberen, dat je zout al snel vergeet!
Vergelijk etiketten tijdens het winkelen
Laten we reëel zijn, het zal niet altijd lukken om zelf uitgebreid te kokkerellen met verse ingrediënten. Als je dan toch bewerkte voedingsmiddelen gaat kopen in de supermarkt, vergelijk dan in ieder geval de etiketten van de verschillende producten waar je uit kunt kiezen. Koop dan die producten, waarin het minste zout in is verwerkt. Mogelijk zijn dat ineens andere producten, dan je gewend was om te kopen. Zo word je je steeds bewuster van welke producten veel of weinig zout bevatten en kun je gezondere keuzes maken.
Let op: zout heeft vele namen
Heb je eigenlijk geen idee van hoeveel zout je dagelijks binnenkrijgt? Begin dan eens met het checken van de etiketten van de voedingsmiddelen die je op een dag eet. Maar pas op! Zout heeft vele (mooie) namen, waardoor je misschien de indruk krijgt dat bepaalde soorten zout gezonder zijn, dan het gewone keukenzout. Dat is een misvatting. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat ‘zout’ gewoon ‘zout is en dat je daar niet te veel van moet eten. Mooie benamingen, die je bijvoorbeeld tegen kunt komen, zijn: Himalaya zout (leer er hier alles over), Keltisch zout en zeezout. Al deze soorten bevatten bovenal, net zoals keukenzout, natrium.
Geef je smaakpapillen de tijd om te wennen
Bouw het zout in je voeding langzaam af. Als je meteen al het zout weglaat, kan dit een grote schok zijn en zal niets lekker smaken. Dat zal je niet motiveren, om je beslissing om minder zout te eten, vol te houden. Verder is het vooral ook een kwestie van wennen. Wist je dat je smaakpapillen zich gemakkelijk aan nieuwe eetpatronen aanpassen? Door beetje bij beetje minder zout te eten, zullen je smaakpapillen hier aan wennen. Hapjes zonder zout die in het verleden naar jouw mening erg flauw smaakten, zul je nu ineens wel appreciëren.