zuivelproducten huid
Inge Posted on 22:34

Is zuivel echt slecht voor de huid?

Zuivelproducten worden aanbevolen vanwege hun rijkdom aan eiwitten, vetten, vitamines, fosfor en calcium, maar talrijke wetenschappelijke onderzoeken en klinische ervaringen wijzen erop dat zuivelproducten en koemelk één van de factoren zijn die betrokken zijn bij veel ziekten en aandoeningen van de huidige gezondheid. Dit komt door de aanwezigheid van biologisch beschikbare hormonen in melk, evenals de eiwitten die zeer allergeen zijn.

Acne

acne zuivelproductenAcne is een ziekte die de poriën aantast, waardoor de functie ervan is veranderd. Acne is een veel voorkomend proces veroorzaakt veel ongemak, het heeft een sterke invloed op het fysieke imago en het persoonlijke gevoel van eigenwaarde. Acne komt vaker voor bij adolescenten en jonge volwassenen, maar het kan ook voorkomen bij zuigelingen en volwassenen. Acne-laesies worden meestal voornamelijk op het gezicht aangetroffen en kunnen zich uitbreiden naar de nek, borst en rug.

Enkele oorzaken waardoor acne-laesies kan verschijnen, zijn hormonale factoren, het gebruik van ongeschikte cosmetische producten, het aanbrengen van cortisonecrèmes en bepaalde medicijnen.

De mening van deskundigen is door de geschiedenis heen gevarieerd. Aan het einde van de 19e eeuw was acne al gerelateerd aan voeding. Suiker, vet en chocolade waren de belangrijkste boosdoeners, dat geloof werd in de jaren 60 opgegeven, maar een paar jaar geleden werd de studie hervat, dit keer werkten dermatologen en voedingsdeskundigen samen om een ​​geschikte nutritotherapie te vinden voor de behandeling van acne.

Volgens verschillende onderzoeken werd geconcludeerd dat de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index en de frequente consumptie van zuivelproducten twee van de belangrijkste factoren zijn in de relatie tussen voeding en acne.

Effecten door ingrediënten

Dierlijke melk bevat hormonen (androgenen en oestrogenen), waarvan sommige worden geproduceerd in de melkgevende runderborstklier en die de talgklierfunctie direct onderdrukken. De combinatie van deze hormonen met hoge insulinespiegels (veroorzaakt door voedingsmiddelen met een hoge glycemie), gemedieerd door de insulineachtige groeifactor IGF-I in melk en de hormonen van de persoon die de melk consumeert, een cocktail van nadelige biologische effecten voor de huid.

zuivelproducten en je huid

Alopecia Aerata:

Het is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door haaruitval, komt voor bij zowel mannen als vrouwen en kan op elke leeftijd voorkomen. Er zijn veel factoren die alopecia kunnen veroorzaken. Sommige onderzoeken brengen alopecia in verband met voedselintolerantie, waaronder zuivel, hoewel het zeldzaam is. Alopecia is ook één van de vele niet-intestinale symptomen die gepaard gaan met coeliakie, wat erop kan wijzen dat sommige mensen met lactose-intolerantie en alopecia tegelijkertijd coeliakie als onderliggende oorzaak kunnen hebben.

Atopische dermatitis:

Verschijnt op de huid als gevolg van een allergie-achtige reactie, die aanhoudende zwelling en roodheid veroorzaakt. Het is algemeen bekend dat atopische dermatitis verband houdt met voedselovergevoeligheid.

Bij zuigelingen en jonge kinderen is dit meestal te wijten aan allergieën of intolerantie voor eieren, koemelk, soja of gluten. Bij volwassenen kan het ook worden veroorzaakt door de consumptie van voedsel met een mogelijk allergeen.

Eczeem:

Is een term die verschillende medische aandoeningen groepeert die verband houden met irritatie of ontsteking van de huid. Voedsel veroorzaakt geen eczeem, maar kan wel een trigger zijn voor het probleem. De voedingsmiddelen die meestal vertraagde en onmiddellijke reacties veroorzaken, zijn koemelk, eieren, tarwe en pinda’s.

Rosacea:

Het is een chronische ziekte die de huid van het gezicht aantast, vaak gekenmerkt door opflakkeringen en remissies. Rosacea begint meestal na de leeftijd van 30 en begint als een rood worden van de wangen, neus, kin of voorhoofd die kan verschijnen of verdwijnen. Er zijn veel voedingsmiddelen die deze ziekte negatief kunnen beïnvloeden, waaronder zuivel.

Conclusie

Als we melkkoemelk drinken of zuivelproducten eten, krijgen we een dosis van die hormonen binnen, die ze krijgen om meer melk te produceren. Zuivelconsumptie is in verband gebracht met een cascade van huidproblemen bij zowel mannen als vrouwen.

Goede alternatieven voor zuivel

Melkvervangers

Melkvervangers zijn al lang populair bij lactose-intolerante mensen, maar beginnen nu ook mainstream te worden:

 • Sojamelk
 • Rijstmelk
 • Havermelk
 • Amandelmelk
 • Kokosmelk
 • Cashewmelk
 • Lijnzaadmelk
 • Hennepmelk

Yoghurtvervangingen

 • Kokosmelkyoghurt
 • Amandelmelkyoghurt
 • Sojamelkyoghurt
 • Hennep-yoghurt

Alternatieven voor boter

 • Plantaardige oliemengsels
 • Kokosboter
 • Gekweekte vegan boter, gemaakt van kokos en cashewnoten
 • Notenboter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.