koffie vs frisdrank
Inge Posted on 00:09

Koffie vs. Frisdrank: wat is het beste om te drinken door de dag?

Zeker als je op zoek bent naar een manier om energie te krijgen grijpen mensen vaak naar suiker of naar koffie. Koffie is misschien wel een van de populairste dranken die wordt gedronken om de dag mee te beginnen. Anderen beginnen de dag ook wel met frisdrank. En dan is de dag nog niet eens begonnen. In de loop van de dag hebben mensen natuurlijk ook behoefte aan het verkrijgen van energie en er moet natuurlijk goed gedronken worden. Dan kom je al snel uit bij dezelfde keuze uit dranken. Maar wat is nu beter om voor te kiezen? Frisdrank of koffie?

frisdrank drinkenWat is gezonder?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat je met het nemen van een blikje frisdrank per dag de risico op het krijgen van een beroerte met wel 16 procent kan verhogen. Een blikje frisdrank bevat namelijk heel veel suiker en daarnaast ook heel wat cafeïne. Dan zijn er wel suikervrije varianten op de markt gebracht zoals bijvoorbeeld light producten, maar ook deze bevatten weer andere stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Hierbij zijn de zoetstoffen een grote bron van schadelijke stoffen voor je gezondheid. Een voordeel dat frisdrank wel heeft is dat het een goede bijdrage kan leveren aan je hydratatie.

Koffie daarentegen heeft de eigenschap dat het wat minder zorgt voor de hydratatie. Als je zelfs teveel koffie drinkt, kan het juist voor uitdroging van het lichaam zorgen. In koffie zit ook veel cafeïne. Dit zorgt er wel voor dat je wakker wordt en dat je hierdoor het gevoel hebt dat je de dag goed kan beginnen. Koffie bevat daarnaast ook goede en slechte zuren.

Een deel van deze zuren verdwijnt tijdens het brandproces van de koffie. Chlorogeenzuur en chininezuur zijn twee voorbeelden van zuren die aanwezig zijn in koffie. Chlorogeenzuur is een antioxidant. Deze worden helaas ook afgebroken tijdens het brandproces van de koffiebonen. Tijdens het proces kunnen deze zuren worden omgezet in kininezuur. Dit zorgt voor het branderig gevoel dat je kan hebben na het drinken van een kopje koffie, iets waar we al vele generaties aan gewoon zijn ondertussen!

kopje zwarte koffie

Maar waar kan je dan beter voor kiezen?

Als het neerkomt op je gezondheid kun je het beste overgaan tot alternatieven zoals het drinken van water of van een kopje thee. Maar als je echt zou willen kiezen tussen of frisdrank of koffie, kan je het beste kiezen voor een kopje zwarte koffie. Koffie heeft net zoals thee het gezondheidsvoordeel dat het vrije radicalen tegengaat in het lichaam. Dit heeft weer als gevolg dat ziektes zoals parkinson, hartziektes, beroertes, diabetes en andere ziektes kunnen worden voorkomen.

Maar het is wel belangrijk dat je de koffie zwart drinkt en met mate. Want als je er allerlei creamers, stroopjes of suiker aan toevoegt, zal dit alleen maar averechts werken en krijg je onnodig veel calorieën binnen. Natuurlijk is het heus niet erg als je af een toe een blikje frisdrank neemt, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken en doe dit zeker niet iedere dag omdat dit niet ten goede zal komen aan je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.